Craig Wright neprokázal, že je Satoshi Nakamoto

2. května 2016


Po delší době máme ve vlnách Bitcoinu opět další skandální odhalení, tentokrát neukazují prstem novináři na bezbranného člověka, jako tomu bylo v případě Doriana Satoshiho Nakamota, ale skrze respektovaná média jako je BBC a The Economist se autorstvím chlubí australský podnikatel.

Craig Wright je australský počítačový expert, nebo alespoň tvrdí, že jím je. Na svém webu publikoval dnes článek, ve kterém naznačuje, že je tvůrcem Bitcoinu:
http://www.drcraigwright.net/jean-paul-sartre-signing-significance/

Nechme stranou citaci Sartra, který s Bitcoinem nijak nesouvisí. Zajímá nás důkaz.

Údajný digitální podpis

První řetězec, který Wright uvádí, je tento:

IFdyaWdodCwgaXQgaXMgbm90IHRoZSBzYW1lIGFzIGlmIEkgc2lnbiBDcmFpZyBXcmlnaHQsIFNhdG9zaGkuCgo=

Jedná se o kódování BASE64 a po konverzi do ASCII (např. tímto šikovným bitcoinovým nástrojem) uvidíme text:

 Wright, it is not the same as if I sign Craig Wright, Satoshi.

Ano, čtete správně, nejedná se o nic jiného, než o zakódovaný plaintext. (Nikoli zašifrovaný, jen zakódovaný, to je rozdíl.) Nejde o digitální podpis. Jde o úryvek z článku, navíc ještě nedbale zkopírovaný.

Druhý řetězec, který je v článku obsažen a přímo již nazván signature je tento:

MEUCIQDBKn1Uly8m0UyzETObUSL4wYdBfd4ejvtoQfVcNCIK4AIgZmMsXNQWHvo6KDd2Tu6euEl13VTC3ihl6XUlhcU+fM4=

Po konverzi z BASE64 do hexadecimální soustavy dostaneme:

3045022100c12a7d54972f26d14cb311339b5122f8c187417dde1e8efb6841f55c34220ae0022066632c5cd4161efa3a2837764eee9eb84975dd54c2de2865e9752585c53e7cce

Tento řetězec je uveden veřejně v blockchainu od 12. ledna 2009. Jedná se totiž o tzv. input script k jedné z prvních bitcoinových transakcí zahrnuté do bloku 248. Konkrétně transakci 828ef3b079f9c23829c56fe86e85b4a69d9e06e5b54ea597eef5fb3ffef509fe

Tato transakce hýbala s bitcoiny vytěženými v 9. bloku. Čili s bitcoiny, které 9. ledna 2009 vytěžil s vysokou pravděpodobností sám Satoshi Nakamoto. Údajně touto transakcí 12. ledna 2009 poslal 10 BTC Halu Finneymu.

Craig Wright ale nedokazuje, že by měl privátní klíče patřící k adrese 12cbQLTFMXRnSzktFkuoG3eHoMeFtpTu3S, na kterou šla odměna za vytěžení 9. bloku. Ukazuje jen, že umí zkopírovat nějaký kus z blockchainu a dosadit ho do článku. Wow.

Žádný důkaz se nekoná. Celé to vypadá, jako kdyby pseudo–odborník machroval odbornými termíny, aby vyvolal dojem na lidi, kteří do technologie nevidí.

To si ale bohužel pan Wright spletl píseček, protože bitcoinová komunita je nabitá lidmi, kteří jeho tvrzení snadno vyvrátí. Respektive, abychom byli přesní: ukáží, že Wright nepředložil žádný důkaz. Neboť absence důkazu není důkaz absence :-)

Článek je zmatený

Když si pozorně přečtete Wrightův článek, zjistíte, že z úvodního patosu přechází do podrobností o hashovacích funkcích a dále vysvětluje, jak fungují digitální podpisy a jak takový podpis ověřit. Má tohle Satoshi zapotřebí?

Článek na mě dělá dojem, že ho psal člověk toužící po uznání, člověk, jehož ego je veliké. Chlubil. Někdo, kdo nestojí nohama na zemi. Megaloman?

Jsem přesvědčen, že kdyby se Satoshi odkryl, udělá to stručným a velmi věcným vyjádřením o dvou větách a připojí podpis. Neměl by totiž nic jiného za potřebí. Dobře by věděl, jaký poprask to způsobí a určitě by se neobtěžoval připojovat skripty s chybami a screenshoty z Windows, jak podpis ověřit.

Motiv

Když se jedná o senzační mediální zprávy, bez ohledu na pravdivost vždy hledám motiv. Zde musí mít motiv alespoň tři skupiny subjektů:

  1. Sám Craig Wright
  2. Média: BBC, The Economist, další...
  3. Gavin Andresen, Jon Matonis

Wright se mohl dostat do problémů a pokusil se mystifikovat, nebo je stižen psychickou nemocí, příp. vadou osobnosti, kdo ví, proč takto jedná. Nevím o tom, že by měl nějaké rozsáhlé vědecké renomé, které by dával všanc. Spíše naopak.

Proč však média jako BBC nebo The Economist neověřila jeho tvrzení důkladněji? Nebo je ověřili a mají k dispozici důkaz, ale nechali si jej pro sebe? Proč by pak Wright vypouštěl tak ubohý blogpost?

Zásah ceny se sice konal, ale z mého hlediska bez většího úspěchu. 2 procenta dolů případného útočníka na pověst Bitcoinu nevytrhnou.

Největší záhadou zůstává zatím role Gavina Andresena a Jona Matonise. Jejich prohlášení musí mít dobrý motiv. Oni mají co ztratit. Platí totiž v Bitcoinové komunitě za autority. Je možné, že jejich účty byly hacknuty, ale to by ukazovalo na připravenou a dosti odborně provedenou akci, ke které – musím se opakovat – nesedí úroveň Wrightova textu.

Hardcore bitcoinoví nadšenci spokojeně chroustají pomyslný popcorn a říkají si – konečně zase nějaké drama. Toto je Bitcoin.


Petr Sobotka

Ing. Petr Sobotka

Bitcoinu a dalším technologiím v oblasti kryptoměn se věnuji od roku 2011.

Před tím, než jsem začal poskytovat poradenství, jsem si prošel těžením (mining), obchodováním na burzách s virtuálními měnami i spekulací s akciemi denominovanými v Bitcoinech.

Vystudoval jsem Softwarové inženýrství na ČVUT.